Myndighetene erklærer som et uttalt mål at det skal settes inn store ressurser på forebyggende helsearbeid, så vi har faktisk sammenfallende interesser. Nå gjelder det sikkerheten rundt produktene som anbefales, i tillegg til dokumentasjon på virkningen av dem.
Tusenårige tradisjoner rundt bruk av naturlegemidler og folkekunnskap om naturmedisin er ikke lenger holdbart. Alt må dokumenteres gjennom pålitelige vitenskapeIige undersøkelser. I snart hundre år har den kapitalsterke medisinindustrien hatt sterk påvirkningskraft. Nå handler det kanskje egentlig om patenter og kontroll(?!).
EFSA (EU’s organ for matsikkerhet) er nå i gang med etterprøving av ulike påstander, og mange produkter vil nok forsvinne fra hyllene. Omega-3/Tran kommer svært godt ut i forhold til påstander bransjen har kommet med i mange år og det ligger over 15 000 undersøkelser til grunn for disse helsepåstandene.
Omega-3
Godkjenning nr 440/2011 av 6. mai 2011:
- DHA bidrar til normal utvikling av hjernen hos foster og brystmelkbarn.
Det bør gis informasjon til gravide og ammende om viktigheten av å ta 200 mg DHA.
Daglig Omega-3 –inntak for voksne i.e: 250 mg DHA og EPA.
- DHA bidrar til normal utvikling av synet for barn opp til 12 måneder.
Det bør gis informasjon om at 100 mg DHA er minimum. Hvis denne påstanden er brukt i et blandingstilskudd, skal denne blandingen inneholde minst 0,3 % DHA.
- Mors inntak av DHA bidrar til normal utvikling av øyet hos foster og die-barn.
Det bør gis informasjon til gravide og ammende om viktigheten av å ta 200 mg DHA og EPA.
- Vitamin D er nødvendig for normal utvikling av bein hos barn.
Denne påstanden kan bare brukes for mat som er klart definert som vitamin D-kilde.
Nytt fra EFSA 27.07.2012(Sitat:)
EFSA har konkludert med at daglig inntak på 5 gram av langkjedete Omega-3-fettsyrer har ingen risiko for voksne. Panelet for diett, ernæring og allergi (NDA) har kommet med følgende vitenskapelige uttalelse etter å ha gått gjennom data om eventuelle bivirkninger av høyt inntak av disse Omega-3- fettsyrene:
Omega-3 langkjedete flerumettede fettsyrer (N-3 LCPUFA) – som eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA) - spiller en viktig rolle i
- vekst og utvikling av hjernen
- regulering av blodtrykket
- nyrefunksjon
- blodpropp
- betennelser
- immunologiske reaksjoner
N-3 LCPUFA finnes i fisk og fiskeoljer, melk og marine alger. De kan også tilsettes i mat eller inntas som kosttilskudd.
EFSA har gjennomført en rekke vitenskapelige vurderinger av påstander omkring helsegevinster ved inntak av n-3 LCPUFA. NDA-panelet har konkludert med at et daglig inntak av 2-4 g EPA og DHA-fettsyrer er nødvendig for å oppnå ønsket effekt på vedlikehold av blodtrykket og triglyseridnivåene, og at en daglig dose på 250mg er nok til å opprettholde normal hjertefunksjon.
I tillegg, i sitt arbeid med referanseverdier på kosttilskudd, har panelet konkludert med at 250 mg daglig inntak er tilstrekkelig for å opprettholde god hjertehelse hos friske voksne og barn.
Etter bekymringer fra flere medlemsland angående eventuelle bivirkninger av større doser Omega-3, har EU-kommisjonen spurt EFSA om vitenskapelig dokumenterte råd om hvilket øvre nivå som er trygt å anbefale. Panelet konkluderte med at de tilgjengelige data ikke er tilstrekkelige til å anbefale en øvre grense (UL) for Omega-3, individuelt eller i kombinasjon for noen a-3 PUFA – DHA, EPA, DPA individuelt eller i kombinasjon - for noen grupper i befolkningen.
Imidlertid noterer panelet at inntak av Omega-3 fra fersk mat ikke har negativ effekt verken på voksne eller barn. Den konkluderer med at inntak av EPA og DHA kombinert i doser opp til 5 gram daglig ikke medfører noen helserisiko for voksne. Ekspertene sier spesifikt at tilskudd av EPA og DHA opp til 5 gram om dagen ikke øker risikoen for bivirkninger som blødninger, uregelmessig glukosenivå eller svekket immunforsvar.
Det er kjent i EU at de fleste får i seg langt mindre enn 5 gram Omega-3 pr dag fra mat og kosttilskudd. Det gjennomsnittlige inntaket er på 400–500 mg daglig for voksne, og barn konsumerer ca. 320 mg pr dag. Blant de som tar mest Omega-3 (fra fet fisk eller tilskudd), kan nivåene være opp til 2 700 mg for voksne og 1 700 mg for barn. (sitat slutt)
Gjennomsnittstallene for EU er skremmende
Barn: 0,32 gram Omega-3 = 25 % av anbefalt daglig dose
Voksne: 0,4 gram Omega-3 = 32 % av anbefalt daglig dose
Naturlig, ukonsentrert torskeleverolje inneholder 1,25 gram Omega-3 (5 ml/5 kapsler á 1g).
Norske myndigheter anbefaler 5 ml (1 barneskje) tran daglig. Nå har EFSA konstatert at det ikke er noen risiko med å ta inntil 5 gram pr dag (= 2 store spiseskjeer).
I Vest-Europa og USA er det et stort underforbruk av essensielle Omega-3-fettsyrer og tilsvarende overforbruk av smertestillende medikamenter grunnet betennelsessykdommer av mange slag.
Hjerneføde
EFSA har slått fast at Omega-3 er helt nødvendig hjerneføde for foster og spedbarn. Svært mange undersøkelser viser at unormal hjernefunksjon gjennom livet kan skyldes mangel på Omega-3. Kanskje depresjon, ADHD, Alzheimer, schizofreni og bipolar lidelse blir definert som mangelsykdommer om noen år?